مصاحبه با دکتر بهداد قریب فلوشیپ مراقبت های ویژه کودکان از بیمارستان مرکز طبی کودکان، در حاشیه جشن نکوداشت شصت و هفتمین سالروز افتتاح بیمارستان بهرامی
در حاشیه مراسم نکوداشت 67 مین سالروز افتتاح بیمارستان بهرامی، دکتر بهداد قریب در خصوص تاریخچه طب کودکان توضیحات جامعی ارائه کرد.

به گزارش روابط عمومی بیمارستان فوق تخصصی کودکان بهرامی دانشگاه علوم پزشکی تهران؛ در حاشیه جشن نکوداشت شصت و هفتمین سالروز افتتاح بیمارستان بهرامی مصاحبه ای با دکتر بهداد قریب فلوشیپ مراقبت های ویژه کودکان از بیمارستان مرکز طبی کودکان انجام شده است. متن این مصاحبه به شرح زیر است.
طب کودکان از چه زمانی در ایران آغاز شد؟
طب کودکان همیشه در کنار طب زایمان وجود داشته، اما همزمان با تحول دانش پزشکی، از زمان بقراط و بعد جالینوس به تدریج غنی تر شد. قدیمی ترین کتاب موجود از عهد قدیم، کتاب نوشته شده توسط ذکریای رازی است. پزشکی نوین کودکان در ایران با ترجمه کتاب امراض اطفال دکتر محمد کرمانشاهی در زمان ناصرالدین شاه و بعد تر با اعزام دانشجویان به فرانسه در زمان رضا شاه و توسط دکتر محمد قریب و دکتر فریدون کشاورز هم تراز کشورهای پیشرفته در ایران آموزش داده شد.
چه بزرگانی در طب کودکان ایران نقش داشته اند؟
طب نوینکودکان با شکل گیری سازمان نوین آموزشی دانشگاه تهران آغاز شد. دکتر قریب و دکتر کشاورز که از فرانسه در طب کودکان فارغ التحصیل شده بودند به ایران برگشتند و در دانشگاه مشغول به کار شدند. نخستین دستیاران کودکان هر یک به شهرهای دیگر رفتند و آموزش طب کودکان را شروع کردند. در تهران دکتر مرتضی مشایخی و دکتر صادق مختارزاده از نخستین دستیار طب کودکان بودند. دکتر مختارزاده به بیمارستان محمود منشی باشی بهرامی رفتند و در سال 1337 خورشیدی، این بیمارستان را به عنوان نخستین بیمارستان کودکان در ایران راه اندازی کردند. دکتر فخرالدین قوامی در سال 1337 و دکتر مسعود عزیزی در سال 1349 به گروه استادان ملحق شدند. از افتخارات طب کودکان ایران در سطح جهانی باید از دکتر محسن ضیایی نام ببریم که صاحبکتب مرجع بین المللی در طب کودکان هستند و مدتی رئیس دانشگاه شیراز و دانشکده پزشکی دانشگاه تهران بودند.
باید از مرحوم دکتر حسن اهری هم نام ببریم. پدر ایشان در فرانسه پزشکی خوانده بود و در آذربایجان به چشم پزشکی پرداختند. ایشان با هزینه شخصی به آمریکا رفتند و در تخصص کودکان تحصیل کردند و با زحمات و اهدای بخشی از اموال خود، مرکز طبی کودکان را بنیان گذاشتند که تحول آموزشی بزرگی در طب کودکان ایران بود. این خانواده خوش نام در اهر آذربایجان بخشی از اموال شخصی شان را برای مدرسه و بیمارستان اهدا کردند.
تاکنون چه پژوهش هایی در زمینه ثبت تاریخ طب کودکان انجام داده اید؟
کارهای من مطالعه در کتب تاریخی پزشکی به ویژه پزشکی کودکان و مصاحبه و ثبت شرح حال بزرگان پزشکی ایران بوده است. یک کتاب با عنوان «به یاد آن همه خوبان» که شامل تاریخچه آغاز آموزش پزشکی نوین در ایران و زندگینامه بنیانگذاران و پیشکسوتان دانشکده پزشکی است تالیف کرده ام که انتشارات فرزانه در سال 1380 آن را منتشر کرده است.
به عنوان یک پژوهشگر تاریخ طب کودکان، چند نفر از پژوهشگران این حوزه را معرفی نمایید.
دکتر نمازی رئیس موزه علوم پزشکی دانشگاه علومپزشکی تهران، از پژوهشگران برجسته تاریخ پزشکی و فلسفه و اخلاق پزشکی هستند و در این موارد تالیفات متعددی دارند و استاد راهنمای چندین پایان نامه در این موضوعات بوده اند.
انگیزه شما از ثبت تاریخ طب کودکان چیست؟
بزرگداشت زحمات پیشینیان و آشنا کردن نسل های بعد با تلاش هایی که منجر به پیشرفت و بهبود بهداشت کشور شد. علم یک فرایند است و در پایان یک محصول نهایی، و در این فرایند افراد موثرند. اگر چه هیچگاه یک بنای بزرگ علمی کار یک نفر نیست و شاید عنوان پدر و مادر برای رشته های علمی درست نباشد، چون دست اندرکاران در پیشرفت های علمی و اجتماعی همیشه بسیارند و حاصل زحمات گروه بزرگی از معاصران و پیشینیان است. ذکر زحمات و نیات خیر این افراد باعث احساس غرور در فراگیران و گسترش ارزش هایی است که پیشینیان در ساختن و فراگیر کردن آنها کوشیده اند.
ارسال نظر