تب خونریزی دهنده کریمهکنگو (CCHF)
تعریف :
تب خونریزی دهنده کریمه کنگو از بیماریهای ویروسی مشترک بین انسان و دام است.
انتقال به دام
- انتقال از طریق گزش دام به وسیله یک نوع کنه
- انتقال از طریق تماس با خون یا ترشحات مبتلایان
راه انتقال به انسان:
- انتقال از طریق گزش کنه آلوده
- ازطریق له کردن کنه روی پوست
- تماس مستقیم با لاشه، گوشت، خون، ترشحات و بافتهای آلوده
- تماس با ترشحات ،خون و تنفس افراد مبتلا
- تنفس در زمان تماس با دامهای آلوده
مخزن بیماری
- مهرداران کوچک: موش، خرگوش، سنجاب، جوجه تیغی و .......
- دامهایی که دارای عامل بیماری هستند.
- پرندگانی که حامل کنه میباشند.
- حشرات با تغذیه از خون آلوده به ویروس
گروههای در معرض خطر
- همه افراد جامعه احتمال ابتلا به بیماری را دارند.
گروههای پر خطر شامل:
-
- دامداران، چوپانان
- دامپزشکان وکارکنان دامپزشکی
- سلاخان ، قصابان وکارکنان کشتارگاه
- پزشکان، پرستاران، بهیاران و کارکنان بیمارستان
- کارکنان رستورانها وکبابی ها
مراحل مختلف بیماری وعلائم بالینی
بیماری چهار مرحله دارد :
1- دوره مخفی بیماری : 1 تا 9روز پس از گزش کنه
و 5 تا 14 روز پس از تماس با خون، ترشحات، بافت حیوان و انسان مبتلا، به طول می انجامد.
2- مرحله قبل از خونریزی : بیمار بطور ناگهانی دچار علائم شبیه آنفلوآنزا ، تب، سردرد، و دردعضلانی میگردد. ممکن است درد پشت چشم، دل درد ، اسهال و استفراغ نیز ایجاد شود.
3- مرحله خونریزی : معمولاً پس از 4 روز بیمار دچار خونریزیهای نقطه نقطه کوچک و متعدد زیر پوستی در پوست و مخاط میشود.
ممکن است خونریزی از لثه، خون در ادرار، خونریزی از گوش و رحم رخ دهد.
ممکن است بیمار دچار هپاتیت نیز شود.
در موارد شدید بیمار دچار مشکل بندآمدن خون درکلیه نقاط بدن می شود.
4- دوره نقاهت: چنانچه بیمارفوت نکند معمولاً پس از 10 روز بتدریج با کمرنگ شدن ضایعات پوستی علائم بیماری برطرف شده و بیماری بهبود می یابد.
پیشگیری ازبیماری در دام
- بهسازی جایگاه دام جهت جلوگیری از تخمگذاری و تکثیر کنه ها
- سمپاشی بدن و جایگاه دام بخصوص در فصل فعالیت کنه ها
- جمع آوری کود و فضولات دامی و خارج نمودن از دامداری
- پاکسازی دامداری از اشیاء متفرقه جهت جلوگیری از تخم گذاری کنه
- عدم خرید دام از کانونهای بیماری و دامداریهایی که موازین بهداشتی را رعایت نمیکنند
- سم پاشی بدن دامهای خریداری شده و قرنطینه به مدت 14 روز
پیشگیری از بیماری در انسان
- جدا نگاه داشتن جایگاه دام از محل زندگی
- خودداری از له کردن کنه با دست یا روی بدن دام
- خودداری از تماس بدن با ترشحات و خون دام
- خودداری از کشتار دام در محلهای غیر مجاز
- تهیه گوشت مورد نیاز از محلهای مطمئن و تحت نظارت دامپزشکی
- نگهداری گوشت تازه به مدت 24 ساعت در یخچال قبل از استفاده
- روشهای حفاظت شخصی در تماس با ترشحات و خون حیوان (پوشیدن دستکش ، لباس بلند ، چکمه ، ماسک و عینک)
- روشهای حفاظت شخصی از گزش کنه و حشرات
- خودداری از رفت و آمد در محلهای کشتار غیرمجاز
- اجتناب از خوردن جگر خام و نیم پخته نگهداری جگر ، قلب ، کلیه به مدت 48 ساعت در یخچال و قبل از استفاده
- آموزش افراد در معرض خطر و اطلاعرسانی عمومی
- رعایت اصول ایمنی درموقع تماس باگوشت تازه، جگر و سایرآلایندههای دامی
درمان
بهترین راه درمان پیشگیری از ابتلا به بیماری است.
در صورتیکه با هر یک از علائم به پزشک مراجعه نمودید خیلی مهم است که دقیق و بدون ملاحظه تاریخچه تماس با دام و یا بیمار احتمالی و یا محل دقیق مسافرت و احتمال تماس با کنه را برای پزشک توضیح دهید. این بیماری در صورتیکه سریع تشخیص داده شود تا حد زیادی قابل درمان است.
درمان بیماری عمدتاً حمایتی است و درمان اختصاصی ثابت شدهای برای آن وجود ندارد. اما از نوعی داروی ضد ویروس استفاده میشود.
گاهی لازم است خون تازه تزریق گردد و از داروهای تببر و ضداستفراغ بنا به صلاحدید پزشک استفاده میشود.
شکل مزمن یا عود بیماری وجود ندارد.