نوبت دهی
متن مورد نظر خود را جستجو کنید

تب خونریزی دهنده کریمه‌کنگو (CCHF)

تعریف :

 تب خونریزی دهنده کریمه کنگو از بیماری­های ویروسی مشترک بین انسان و دام است.

انتقال به دام

  • انتقال از طریق گزش دام به وسیله یک نوع کنه‌
  • انتقال از طریق تماس با خون یا ترشحات مبتلایان

راه انتقال به انسان:

  1. انتقال از طریق گزش کنه آلوده
  2. ازطریق  له کردن کنه روی پوست
  3. تماس مستقیم با لاشه، گوشت، خون، ترشحات و بافتهای آلوده
  4. تماس با ترشحات ،خون و تنفس افراد مبتلا
  5. تنفس در زمان تماس با دامهای آلوده

مخزن بیماری

  1. مهرداران کوچک: موش، خرگوش، سنجاب، جوجه تیغی و .......
  2. دامهایی که دارای عامل بیماری هستند.
  3. پرندگانی که حامل کنه می­باشند.
  4. حشرات با تغذیه از خون آلوده به ویروس

گروههای در معرض خطر

  • همه افراد جامعه احتمال ابتلا به بیماری را دارند.

گروه‌های پر خطر شامل:

    • دامداران، چوپانان
    • دامپزشکان وکارکنان دامپزشکی
    •  سلاخان ، قصابان وکارکنان کشتارگاه
    • پزشکان، پرستاران، بهیاران و کارکنان بیمارستان
    • کارکنان رستورانها وکبابی ها

 

مراحل مختلف بیماری  وعلائم بالینی

 

بیماری چهار مرحله دارد :

1- دوره مخفی بیماری : 1 تا 9روز پس از گزش کنه

و 5 تا 14 روز پس از تماس با خون، ترشحات، بافت حیوان و انسان مبتلا،  به طول می انجامد.

2- مرحله قبل از خونریزی : بیمار بطور ناگهانی دچار ‌علائم شبیه آنفلوآنزا ، تب، سردرد، و دردعضلانی می‌گردد. ممکن است درد پشت چشم، دل درد ، اسهال و استفراغ نیز ایجاد شود.

3- مرحله خونریزی : معمولاً پس از 4 روز بیمار دچار خونریزی­های نقطه نقطه کوچک و متعدد زیر پوستی در پوست و مخاط می­شود.

ممکن است خونریزی از لثه، خون در ادرار، خونریزی از گوش و رحم رخ دهد.

ممکن است بیمار دچار هپاتیت نیز شود.

در موارد شدید بیمار دچار  مشکل بندآمدن خون درکلیه نقاط بدن می شود.

4- دوره نقاهت: چنانچه بیمارفوت نکند معمولاً پس از 10 روز بتدریج با کمرنگ شدن ضایعات پوستی علائم بیماری برطرف شده و بیماری بهبود می یابد.

پیشگیری ازبیماری در دام

  • بهسازی جایگاه دام جهت جلوگیری از تخمگذاری و تکثیر کنه ها
  • سمپاشی بدن و جایگاه دام بخصوص در فصل فعالیت کنه ها
  • جمع آوری کود و فضولات دامی  و خارج نمودن از دامداری
  • پاکسازی دامداری از اشیاء متفرقه جهت جلوگیری از تخم گذاری کنه
  • عدم خرید  دام از کانونهای بیماری و دامداریهایی که موازین بهداشتی را رعایت نمی‌کنند
  • سم پاشی بدن دامهای خریداری شده و قرنطینه به مدت 14 روز

 

پیشگیری از بیماری در انسان

  • جدا نگاه داشتن جایگاه دام از محل زندگی
  • خودداری از له کردن کنه با دست یا روی بدن دام
  • خودداری از تماس بدن با ترشحات و خون دام
  • خودداری از کشتار دام در محلهای غیر مجاز
  • تهیه گوشت مورد نیاز از محلهای مطمئن و تحت نظارت دامپزشکی
  • نگهداری گوشت تازه به مدت 24 ساعت در یخچال قبل از استفاده
  • روشهای حفاظت شخصی در تماس با ترشحات و خون حیوان (پوشیدن دستکش ، لباس بلند ، چکمه ، ماسک و عینک)
  • روشهای حفاظت شخصی از گزش کنه و حشرات
  • خودداری از رفت و آمد در محلهای کشتار غیر‌مجاز
  • اجتناب از خوردن جگر خام و نیم پخته نگهداری جگر ، قلب ، کلیه به مدت 48 ساعت در یخچال و قبل از استفاده
  • آموزش افراد در معرض خطر و اطلاع‌رسانی عمومی
  • رعایت اصول ایمنی درموقع تماس باگوشت تازه، جگر و سایرآلاینده‌های دامی

 

درمان

بهترین راه درمان پیشگیری از ابتلا به بیماری است.

در صورتیکه با هر یک از علائم به پزشک مراجعه نمودید خیلی مهم است که دقیق و بدون ملاحظه تاریخچه تماس با دام و یا بیمار احتمالی و یا محل دقیق مسافرت و احتمال تماس با کنه را برای پزشک توضیح دهید. این بیماری در صورتیکه سریع تشخیص داده شود تا حد زیادی قابل درمان است.

درمان بیماری عمدتاً حمایتی است و درمان اختصاصی ثابت ‌شده‌ای برای آن وجود ندارد. اما از نوعی داروی ضد ویروس استفاده می‎‌شود.

گاهی لازم است خون تازه تزریق گردد و از داروهای تب­بر و ضداستفراغ بنا به صلاحدید پزشک استفاده می‌شود.

شکل مزمن یا عود بیماری وجود ندارد.

 

تنظیمات پس زمینه